[...] dużym stężeniem cholesterolu, powinniśmy wyeliminować jajka z naszej diety. Nie koniecznie Plusy Jajka są bogate w żelazo, cynk, selen, fosfor, wiyaminy A i D, cholinę oraz witaminy z grupy B. Jaja kurze uznawane są za wzorzec ze względu na wysoką wartość biologiczną. Jedynie brakuju witaminy C, (W pokarmie pochodzienia zwierzęcego ogołnie nie [...]
[...] podstawowych składników odżywczych: białek ,węglowodanów oraz tłuszczy, zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Należy uwzględniać makro i mikroelementy oraz witaminy- których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Wszystko sprowadza się do jednego : to właśnie w dużej mierze pokarm decyduje o naszym zdrowiu, wyglądzie i samopoczuciu [...]
[...] ilość znajduje się w wątrobie, nerkach, mózgu oraz innych narządach. L-karnityna jest wytwarzana w wątrobie. Do jej syntezy (oprócz metioniny i lizyny) potrzebne są także witaminy: Bą, C, PP, B6 oraz żelazo. L-karnitynę może też otrzymywać nasz organizm w diecie. Jest ona znaną od dawna naturalną substancją, której źródłem jest mięso. Nazwa [...]
[...] wyeliminować z codziennego życia, a jakie uwzględnić? Każdy prawie produkt zawiera jakieś substancje ważne dla naszego organizmu; białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, witaminy, minerały, a nie które odgrywają głównie rolę alkalizującą (warzywa). Jednak sposób obróbki produktu, sposób w jaki on jest przechowywany, produkowany wpływa [...]
[...] witaminą dla układu odpornościowego, ponieważ ma silne właściwości antywirusowe oraz antybakteryjne. Ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć tej witaminy, konieczne jest więc codzienne jej dostarczanie wraz z pożywieniem. Cennymi źródłami witaminy C są: owoce cytrusowe, kiwi, truskawki, natka pietruszki, papryka. W [...]
[...] prawidłową czynność prostaty oraz narządów rozrodczych. Badania wykazały, że cynk ma istotny wpływ na czynności mózgu. Jest niezbędny do utrzymania optymalnego stężenia witaminy A w krwi i jej zużycia przez tkanki. Cynk bierze udział w wytwarzaniu prostaglandyn regulujących ciśnienie krwi, rytm pracy serca, funkcje wydzielnicze skóry czy [...]
Witamina A Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin (stąd jej oznaczenie pierwszą literą alfabetu). Głównym objawem niedoboru witaminy A jest tzw. kurza ślepota, która polega na pogorszeniu się zdolności widzenia o zmierzchu. Schorzenie to było znane już w starożytności, kiedy to ludzie zdążyli odkryć, że spożywanie gotowanej wątroby [...]
[...] nie próbowałem przez kłopoty z kręgosłupem, przepuklina jądra miażdżystego) - ostatnio (6 miesięcy) stosowana suplementacja : sporadycznie jedynie białko oraz carbo plus witaminy i minerały - dołączone aktualne [...]
[...] są substratem w biosyntezie soli żółciowych; stanowią źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy i alfa-linolenowy; zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K); odgrywają istotna rolę w patologii chorób układu sercowo-naczyniowego; są odkładane w organizmie jako materiał zapasowy. [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] z oliwek jest o wiele zdrowsza niż tłuszcze zwierzęce (nie neguję tego – jednak co kilka lat pojawiają się kolejne „rewelacje” w kwestii odżywiania). Tłuszcze te są bogate w witaminy z grupy E oraz tłuszcze z grupy NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe istotne dla funkcjonowania organizmu). Tłuszcze roślinne wpływają na nasz organizm na wiele [...]
[...] wystarczającą ilości tłuszczów, ujemny bilans azotowy był mniejszy w przypadku diet tłuszczowych. Tłuszcze egzogenne w znaczny sposób „oszczędzają” zarówno białka i witaminy z grupy B (B1,B2,B6, biotynę), ale tylko przy określonej proporcji, proporcji zaproponowanej przez lek. med Jana Kwaśniewskiego. O ile wszystkie produkty białkowe [...]
[...] zdrowotne u wielu ludzi. Zwłaszcza ostatnio ci, którzy bronią i propagują konsumpcję mleka, robią to na podstawie mikroskładników jakie ono zawiera (wapnia i suplementarnej witaminy D), a nie składników makro-. Jakkolwiek jak to jest wyjaśnione poniżej - dostępne są inne i potencjalnie zdrowsze źródła wapnia i witaminy D . Co ważniejsze, to [...]
[...] jest istotna w diecie kulturysty, jednak nie stanowi jedynego składnika pokarmowego. Należy pamiętać aby znalazły się w nim obok białek również węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Dopiero taka kompozycja diety daje gwarancję prawidłowego rozwoju organizmu i osiągnięcia wysokich wyników. Preparaty odżywcze Odżywka jst to [...]
[...] jest istotna w diecie kulturysty, jednak nie stanowi jedynego składnika pokarmowego. Należy pamiętać aby znalazły się w nim obok białek również węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Dopiero taka kompozycja diety daje gwarancję prawidłowego rozwoju organizmu i osiągnięcia wysokich wyników. Preparaty odżywcze Odżywka jst to [...]
[...] młodych osób, to jednak proces przyswajania wapnia z pożywienia jest mniejszy i dlatego powinno się go więcej dostarczać. Mniejsze przyswajanie wynika z zaburzeń metabolizmu witaminy D, koniecznej do prawidłowego wchłaniania wapnia, oraz z braku estrogenów u kobiet po menopauzie (wtedy stopień przyswajania wapnia zmniejsza się o 10%). Najlepszym [...]
Wielu ćwiczących wie jak wielka role odgrywają witaminy i minerały w codziennej diecie. W niniejszym artykule chciałbym wam przybliżyć nieco role witamin w diecie. WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w [...]
[...] miliarda ton. Jako prowitamina A występuje zarówno w żywności pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego (wątroba, marchew). Chociaż nie należy obawiać się przedawkowania tej witaminy, zaleca się nieprzekraczanie dziennej dawki 5 mg na kilogram wagi ciała. Barwniki znajdują zastosowanie w produkcji wiele produktów, zwłaszcza zawierających [...]
[...] pracy i uszkodzenie mięśnia sercowego. Z powodu małego zróżnicowania pokarmów (wyłączenie z diety warzyw), oraz z powodu wydalania z moczem należy uzupełniać niedobory witaminy C i B1. Dobowe minimalne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi - 80 miligramów a witaminę B1 - 1 miligram. Niedobór tych witamin powoduje zaburzenie wielu procesów [...]
[...] składników pokarmowych tak, aby wypełniały one swoje funkcje. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, i K) są magazynowane w wątrobie i tkance tłuszczowej, ale witaminy rozpuszczalne w wodzie jak (C, grupa B i kwas foliowy) nie pozostają długo w organizmie, a zatem muszą one znajdować się w codziennej diecie. 5. Sole mineralne. Są [...]